Ciążowe zachcianki i inne dziwactwa przyszłych mam

Rewolucja metaboliczna, jaka ma miejsce w organizmie kobiety w ciąży, generuje nietypowe zachowania, zmiany dietetyczne oraz czasami przesadną wręcz dbałość o własne ciało, oczywiście przez wzgląd na zdrowie  rozwijającego się dziecka. Rzeczy, które mogą być uważane w takich sytuacjach za dziwne, są wynikiem aktywności hormonalnej, na którą przyszła mama musi prawidłowo zareagować.

Apetyt na dziwne rzeczy

Różne połączenia smaków, na przykład słodko-słone czy kwaśno-słodkie są dla kobiet nie będących w ciąży, praktycznie nie do pogodzenia. Natomiast u ciężarnych, jest to podświadoma próba uzupełnienia potrzebnych dla jej organizmu składników odżywczych. Często sięgają panie po produkty, których nigdy wcześniej by nawet nie spróbowały. Oczywiście jest to symptom, którego nie trzeba się obawiać, ponieważ jest to typowe zachowanie, brane nawet za objaw prawidłowego rozwijania się ciąży.

Takim nagłym i nietypowym skokom apetytu u ciężarnych można zapobiec, stosując odpowiednio zbilansowaną dietę, bogatą w niezbędne składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. Dieta w ciąży powinna być ona przede wszystkim różnorodna, bogata w duże ilości białek, węglowodanów i witamin, które można znaleźć przede wszystkim w chudym mięsie, warzywach, owocach oraz pieczywie (najlepiej pełnoziarnistym, by niwelować skutek rozchwiania gospodarki lipidowej i zapewnić odpowiedni rytm wypróżnień).

Niestety nie wszystko można załatwić samą dietą. Są pewne związki i witaminy, które trzeba dodatkowo uzupełniać, ponieważ ich podaż w produktach żywieniowych jest niewystarczająca. Mowa tu przede wszystkim o folianach, nazywanych też kwasem foliowym, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dzieci. Dodatkowo ok 50 procent kobiet ma zaburzone przyswajanie tego składnika, więc wskazane jest stosowanie odpowiednich suplementów diety w postaci preparatów witaminowych. Jednym z takich środków jest Femibion, który może bezpiecznie stosować każda ciężarna. Zapewni on odpowiedni poziom folianów ze względu na kluczowy związek w swoim składzie, o nazwie metafolina. To postać kwasu foliowego, która ulega naturalnemu przyswojeniu mimo ewentualnych problemów enzymatycznych.

Zwiększona wrażliwość

Podniesiony poziom drażliwości dotyczy zarówno sfery emocjonalnej i behawioralnej (dotyczącej niestandardowych zachowań i reakcji na określone sytuacje), jak i zmysłowej – wrażliwość na intensywne smaki, zapachy i temperaturę. Aby zniwelować te ciążowe skutki, należy zapewnić organizmowi odpowiednią porcję odpoczynku, zarówno w formie czynnej, w postaci łagodnych ćwiczeń lub spacerów, jak i biernej poprzez odpowiednią ilość snu.