Czy Twoja dieta jest bogata w spirulinę?

Poskręcany profil i również niepozorna wręcz objętość – to właśnie spirulina, tak od dawna powszechnie uznana, zaś jednocześnie posiadająca całe mnóstwo cech odżywczych. Zwana co więcej zielonym mięsem, które jeszcze chętniej przyłączamy do codziennej diety, ze względu na niebywałe właściwości.

Aztekowie dawno temu docenili znamiona,  jakie prezentuje spirulina. Opisujemy mikroskopijne, zielono-niebieskie algi, dla których pospolitym środowiskiem są cieplejsze słodkowodne akweny Afryki i Meksyku. W dodatku kształt spirali i rozłożystość sięgająca niemal 500ɥm. Tak malutki byt, wszakże przynoszący mnóstwo dobrych efektów z jego używania w celu urozmaicenia swojego codziennego sposobu odżywiania.

Oryginalny tytuł zielonego mięsa spirulina posiada za sprawą wyjątkowo zatrważającej ilości białka, jakiego mamy w tychże algach możliwie nawet 3 x więcej niż w czystym mięsie. W dodatku 18 aminokwasów, a wśród nich aż 8 powszechnie określanych jako nieodzowne do utrzymania zdrowia na optymalnym poziomie. W spirulinie znajdziemy więcej bez trudu przystosowanego do wchłaniania się żelaza niż w produktach odzwierzęcych, natomiast na dodatkową wzmiankę zasługuje co więcej odpowiedni poziom potasu, magnezu i wielu witamin, mikro- i makroskładników.

Słynna spirulina z reguły nazywana bywa mlekiem Matki Ziemi, bo jest zawarte w niej niespotykane wysycenie rzadkiego kwasu GLA. Związek ten dokłada się do naturalnej syntezie związków odpowiadających również za obniżanie ciśnienia krwi, implikacja przeciwzapalne, a na dobitkę zmianę na lepsze urody skóry, włosów i paznokci.

Naturalne barwniki a dokładniej zielony chlorofil oraz mocno niebieska fikocyjanina, są w spirulinie są przyczyną, iż owa prezentuje działanie przeciwutleniające. Fikocyjanina bywa co więcej współodpowiedzialna za zatrzymywanie enzymu lipazy trzustkowej, regulowanie ilości tri-glicerydów w organizmie przy tym zmianę glikemii poposiłkowej. Spirulina, opierając się na informacjach czerpanych od naukowców, reguluje wydolność układu immunologicznego. Występujące w niej za to witaminy i enzymy, a także biofotny, skutecznie przyczyniają się do podwyższeniu jakości kondycji naszego ciała.